Doelen stellen of doelloos door het ondernemersleven?

Doelen stellen doe je als ondernemer aan de lopende band. Je stelt je doel en gaat er helemaal voor om deze te realiseren of te bereiken. Zonder doel geen focus, doelen stellen brengt je in beweging. Zo is het toch?

Een tijd geleden volgde ik een training van Ellen de Dreu*.
Wat was het een verademing om nu eens precies een tegenovergestelde opdracht te krijgen: Ga een week lang doelloos door het ondernemersleven. Pfff: ingewikkeld, en opluchting tegelijkertijd 😉

Je kent ze wel, die succesvolle ondernemers die helder een doel formuleren, met tijdspad, en die hun succes afmeten aan het behalen van die doelen. Misschien doe je dat zelf ook?

Volledig gefocust zijn op je doel heeft echter ook nadelen.
Vervelend bij doelen stellen en daar ‘blind’ naar toe werken is bijvoorbeeld dat je jezelf een mislukking vindt als je het doel niet behaalt. En vaak ben je niet eens voldaan, tevreden of gelukkig als je het doel wél hebt behaald. Als je gewend bent te ondernemen vanuit doelen stellen heb je vaak al weer nieuwe doelen gesteld voordat je je vorige doel hebt gehaald. En dat veel betere nieuwe doel is dan de reden dat je stopt met waar je mee bezig was en een (iets) andere weg inslaat. En voel je je daar ook nog schuldig over.

Een ander nadeel van je doelen najagen is dat je zomaar kunt vergeten om onderweg rond te kijken. Daardoor mis je niet alleen nieuwe en onverwachte kansen en mogelijkheden, vette kans ook dat je vergeet om te genieten van al het werk dat je doet. Immers, je mag pas genieten als je doel binnen is.

‘Ja fijn Gesuino, maar moeten we dan gaan ondernemen zonder doel?’
Nee, dat ook weer niet. Maar een week lang doelloos is zeker een aanrader. Gewoon even stil staan als ondernemer en zien/voelen wat op je pad komt. Laat je lange termijn doelen even helemaal los, vergeet ze, gum ze uit. En kijk en ervaar dan op een andere manier wat je in een week als ondernemer doet. Als je iets wilt gaan doen enkel en alleen ‘omdat het het doel dient’, doe het dan gewoon niet.  Natuurlijk heb je afspraken staan, en die ga je ook nakomen. Tenzij het strategische afspraken zijn en niet urgent. Probeer die gewoon te verplaatsen en ervaar de extra vrije tijd.

Geniet en hou je ogen en oren en andere zintuigen open. Trekt iets je aandacht, ga er naar toe en onderzoek het. Ontdek of je er iets mee kunt als ondernemer en zo ja, doe het gewoon. En maak na een week de balans op. Heb je anders gewerkt, nieuwe wegen ontdekt die goed voelen, of zomaar het gevoel dat het lang geleden is dat je zoveel plezier hebt gehad in het ondernemen?
Trek dan je conclusies

* Een training van Ellen de Dreu is een absolute aanrader als je je niet helemaal happy voelt als ondernemer, het gevoel hebt niet vooruit te komen en onderneemt vanuit angst in plaats vanuit vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *