Dromen en ondernemen

dromenOndernemen begint altijd met dromen. Je hebt een Missie, wilt iets bereiken. Het vertalen van die droom naar de werkelijkheid is niet voor iedereen eenvoudig.
Ik kreeg onlangs een mailtje van een klant waarin ze vertelde waarom ze vastliep bij het uitwerken van de opdracht die ik haar had gegeven om haar bedrijfsconcept helder op papier te zetten. “Ik heb een droom en die droom moet ook zo uitkomen. Maar als je dan de boel moet opschrijven en er ook nog een prijskaartje aan moet gaan hangen dan wringt het. Kortom, ik heb moeite om de roze droom reëel te maken op papier en er dan toch nog mijn droom in te zien”.

Hoe zou het toch komen dat dromen vaak minder ‘echt’ lijkt zodra het ook over geld gaat? Om eerlijk te zijn heb ik daar zelf ook af en toe last van. Ik heb een idee, wil een nieuwe stap zetten met mijn bedrijf en ben er super enthousiast over. Maar als ik het vervolgens concreter ga maken en de factor geld erbij haal zakt me de moed in de schoenen. Als ik op zo’n moment niet oppas trek ik snel de conclusie dat mijn plan niet haalbaar is: De investering is te groot, het plan levert te weinig op, niemand gaat hiervoor betalen… Ik sta weer met beide benen op de grond.

Het is een blokkade die ik vaak tegenkom bij klanten. Niet alleen starters, maar ook gevestigde ondernemers en organisaties hebben er last van. Herken jij het ook? Een vaag idee groeit uit tot een droom waar je mee aan de slag wilt. Je wilt concrete stappen gaan zetten en begint met de rekensommetjes. Concreet nadenken over geld lijkt dan op een sloophamer die de droom uiteen doet spatten. Vreemd is dat.

Geld voelt soms als de vijand van je droom. Bij elke nieuwe stap die je wilt zetten met je bedrijf of organisatie is het natuurlijk goed om na te denken over de financiële aspecten. Uiteindelijk draait ondernemen om geld verdienen. Maar als je de financiële kant van het verhaal ziet (en benadert) als de vijand van je stap of je droom, dan maakt geld inderdaad meer kapot dan je lief is.

Bekijk het eens met een andere blik, met een hele andere insteek. Probeer de kracht van het ‘omdenken’. Geld en het realistisch nadenken over geld maakt je droom niet kapot, het maakt je droom juist realistischer zodat je het werkelijkheid kunt laten worden! Soms betekent het inderdaad dat je je droom ietsje moet aanpassen aan de financiële werkelijkheid. Je droom wordt iets minder ‘roze’, maar hoe erg is dat?

Jouw droom is jouw droom en de juiste stappen zet je op jouw manier. Als ondernemer zorg je er voor dat de stappen passen bij jou als persoon, en binnen een organisatie is het belangrijk om dicht bij bestaande activiteiten te blijven. Blijf met andere woorden dicht bij jezelf bij het realiseren van je droom naar werkelijkheid. Check regelmatig of dat wat je doet of wilt gaan doen nog klopt met je Missie. En beschouw geld als hulpmiddel in het proces, niet als doel en zeker niet als vijand. Want alleen dan kun je uiteindelijk je droom realiseren, zonder dat je het gevoel hebt dat de factor geld het heeft gesloopt.

Welke dromen wil jij graag realiseren en op welke termijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *