Eerst een kopje koffieKopje_koffieEen paar weken geleden was ik op vakantie bij vrienden in Italië. Het was vlak voor Kerstmis en we gingen kleren kopen voor de feestdagen. Nu moet je weten dat ik geen fan ben van shoppen, en het kopen van nieuwe kleren vind ik bijna een straf.

De eerste kledingwinkel die we binnenliepen was zo’n typische winkel die je volgens mij alleen nog ziet in Zuid Europa: klein, statisch, goed verzorgd en bomvol met kleding. De moed zonk direct in mijn schoenen, hier zou ik natuurlijk nooit iets vinden dat bij me paste.

Maar de eigenaresse van de winkel had haar eigen methode van verkopen. We moesten als eerste een kopje koffie drinken samen en daarna zouden we wel verder zien. Ze stuurde haar zoon naar het naburige café om koffie voor ons allemaal te halen. En we kletsten er wat op los, dronken de koffie en kletsten nog wat verder. Pas daarna kwam de verkoopster in actie. Ze dook achter de toonbank en haalden enkele truien tevoorschijn. Ze liep naar de opslagruimte achter de winkel en kwam terug met nog meer. Tenslotte haalde ze nog enkele stukken uit een rek en de stapel was compleet.

Het gesprek en de koffie hadden resultaat opgeleverd. Door tijd voor ons te nemen lukte het de verkoopster om uit het enorme aanbod slechts enkele kledingstukken te tonen die wonderlijk genoeg allemaal in de smaak vielen. Ik vond het een verademing dat ze voor mij de keuze had beperkt en voelde me echt gezien en gehoord. Én op een hele persoonlijke manier benaderd.

Op weg naar huis realiseerde ik me dat wat deze verkoopster van nature doet, of misschien is het wel de Italiaanse cultuur?, eigenlijk is wat elke verkoper zou moeten doen. Praat met je klant en pas je aanbod aan zijn wensen en behoeftes aan. Dat zorgt niet alleen voor betere verkoop, maar vooral ook voor zeer tevreden klanten. Tevreden over de aankoop en tevreden over jou. En dat laatste is minstens zo belangrijk.

1 gedachte over “Eerst een kopje koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *