Focus op de hongerige markt

hongerige marktEen tijd geleden was ik een aantal dagen in Belo Horizonte, Brazilië. Dit enorme land heeft de afgelopen jaren een economische ontwikkeling doorgemaakt waar we hier jaloers op kunnen zijn.

Toen ik de eerste middag en avond in de stad rondliep ging mijn ondernemershart sneller kloppen: alles in deze stad straalt handel en ondernemerschap uit!
Op zoek naar een restaurant voor het avondeten viel mijn oog op een gelegenheid vol met bezoekers. Ik had honger, het was al na tienen, en ik was blij dat ik een zaak had gevonden waar de keuken blijkbaar nog open was.
De keuze was beperkt, pasta of rijst, maar het eten zag erg smakelijk uit. Toen ik tien minuten later met mijn bord eten een tafeltje had gevonden nam ik de tijd om eens goed rond te kijken. Genietend van mijn bord heerlijke pasta.

Waarom was het hier zo laat op de avond nog zo druk?
Het restaurant zat vol met jongeren aan het begin van hun avondje stappen, maar er zaten ook oudere mensen rustig te eten. En zelfs twee gezinnen met kinderen.
Ineens zag ik iemand bij de kassa brood en beleg afrekenen. Er liepen jongeren in en uit om sap, gebak, bier en sigaretten te kopen. Ik dacht bij mezelf ‘Dit is geen gewoon restaurant’.
Toen ik de volgende ochtend opnieuw langs het restaurant liep kon ik mijn ogen niet geloven: de zaak was ‘s ochtends vroeg alweer open gegaan en je kon er versgebakken brood kopen. Het restaurant van gisteravond was veranderd in een drukbezochte warme bakker!
Vanaf het middaguur bleek er lunch te worden geserveerd, ‘s middags kwam een compleet schap cadeautjes in de verkoop en ‘s avonds tot middernacht was het een komen en gaan van mensen die kwamen eten, sigaretten of drank kopen….
En op elk moment van de dag waren er klanten in de zaak!

Is het focussen op één specifieke doelgroep nog wel van deze tijd?
De winkel oftewel het restaurant in Belo Horizonte trekt zich blijkbaar helemaal niets aan van doelgroep marketing. En doet gewoon waar geld mee valt te verdienen: aansluiten bij de behoefte van verschillende mensen, op verschillende tijden. Niet meer op zoek naar één doelgroep, maar naar de hongerige markt. De markt die hongert naar het diverse aanbod.
In dit geval letterlijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *