Ondernemen valt soms niet mee

haast Ben jij ook zo’n ondernemende professional als Eline?
Eline is enkele jaren geleden haar eigen praktijk als kindercoach begonnen. Ze is nog steeds blij dat ze indertijd die stap heeft gezet. Het leven als zelfstandige was in die eerste jaren heerlijk. Eline genoot elke dag van de vrijheid en van de klanten waaraan ze geen gebrek had. Ze wisten haar te vinden terwijl ze er zelf eigenlijk nauwelijks iets voor hoefde te doen. En de vrijheid om alles zelf te mogen doen maakte haar superblij en gelukkig. Elke dag opnieuw.

Maar de tijden zijn veranderd. Klanten die zich spontaan melden behoren inmiddels tot het verleden. Je hoort en ziet het overal: als ondernemer moet je zelf van alles doen om nieuwe klanten aan te trekken.

Ondernemen valt soms echter niet mee. Gelukkig kun je heel veel leren. en Eline doet er nu van alles aan om zich te bekwamen in het ondernemen. Het komt haar immers niet meer vanzelf aanwaaien.

Ongeveer een jaar geleden volgde Eline haar eerste online webinar, en sindsdien is ze niet meer te houden. Ze ontdekt allerlei leuke en interessante trainingen en events waar ze graag bij wil zijn. Omdat ze nog zoveel moet leren.

Nieuwe dingen leren, netwerkbijeenkomsten bezoeken, een training volgen, de administratie bijhouden, een nieuwe blog schrijven, en – o ja! – dan zijn er ook nog de klanten natuurlijk. Het ondernemersleven is hectisch, en stress hoort nu eenmaal bij ondernemen. Dat zegt iedereen tenminste tegen haar.

Eline merkt dat ze niet meer elke dag superblij en gelukkig is. Ze is steeds vaker boos op zichzelf omdat ze haar to-do-lijst niet heeft kunnen afwerken. Of omdat ze zich een keer niet helemaal lekker voelt. Soms is ze hartstikke boos op anderen omdat ze haar niet met rust laten zodat ze haar geplande dingetjes kan doen. Helemaal gek kan ze worden als blijkt dat ze onvoldoende tijd heeft om te doen wat ze allemaal wil doen. Omdat ze nog zoveel moet doen.

Eline is een kei in haar vak en ook het ondernemen krijgt ze langzaam maar zeker in haar vingers. Ze weet uit eigen ervaring dat je kunt leren ondernemen. Maar soms zakt de moed haar in de schoenen.

Op zo’n dag dat alles lijkt tegen te zitten. Een afspraak met een klant gaat niet door. De website is een dag offline vanwege iets technisch dat ze niet snapt. De huur van de praktijkruimte wordt verhoogd. Ze heeft al weken last van haar schouder en dan vandaag die nare vervelende hoofdpijn er bovenop….

Zo’n dag dat je bijna de moed en het vertrouwen verliest om door te gaan is natuurlijk heel erg vervelend. En het moet ook niet te vaak gebeuren. Maar als het dan toch gebeurt kun je die dag het beste beschouwen als een duidelijk signaal. Een signaal dat het anders moet. Of beter, dat jij het anders moet aanpakken.

Je weet het wel. Je moet prioriteiten stellen, zaken delegeren, je praktijk regelmatig loslaten en de tijd nemen voor je vrienden of partner. Keuzes maken wat je wel en wat je niet wilt of kunt doen. Maar ja, hoe doe je dat, en wat is de juiste keuze?

Waar gaat het uiteindelijk om in je bedrijf? Waar doe je het allemaal voor en doe je dan wel de juiste dingen?

 

Dit is een artikel in een serie over Eline
Eline heet in het echt anders, maar ze bestaat. Misschien herken jij jezelf wel in haar? Heb je het gevoel dat er meer in je bedrijf zit dan je er tot nu toe uit haalt? Wil je eindelijk concrete en realistische doelen stellen en gaan ondernemen zonder jezelf voorbij te lopen?

Lees dan meer over Stressvrij en succesvol ondernemen in de toolkit van Minding Your Business.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *