Pitch of elevatorpitch: Wat je zegt ben je zelf!

 

pitch zegt wat je zelf bentHerinner je je nog hoe het vroeger ging, toen je een kind was? Je had ruzie met een vriendje en op een gegeven moment riep hij boos: ‘Ik vind jou stom!’ Uit pure wanhoop riep je dan terug: “Wat je zegt ben je zelluf!!”

Tenminste, zo verging het mij heel vaak…

Ik moet vaak aan die uitspraak denken: Wat je zegt ben je zelf!

Want er zit natuurlijk een kern van waarheid in, en voor ons ondernemers geldt het nog meer als je het omdraait.
Voor je potentiële klanten ben je wie en wat je zelf zegt dat je bent.
Wat zeg jij eigenlijk als iemand je vraagt wat je voor werk doet? En weten potentiële klanten dan precies wat ze aan je hebben?
Anders gezegd: gebruik je de juiste pitch?

Kort en krachtig vertellen wie en wat je bent kan door middel van de zogenaamde elevator pitch of kortweg ‘pitch’. In hooguit een minuut vertel je je gesprekspartner wie je bent en wat je doet als ondernemer.
En het gaat er hierbij niet om dat de ander je na die minuut inhuurt of je product koopt. Een pitch is geen verkoopgesprek, maar is vooral bedoeld om de ander snel te laten weten wie hij voor zich heeft én om zijn interesse te wekken. Zodat hij je vragen gaat stellen. Zodat het gesprek op een natuurlijke manier verder gaat.

Enkele tips voor een sterke pitch:

    • pitch is concreetWees concreet: Hoe concreter je jezelf neerzet, hoe sterker. En vermijd daarbij algemene woorden en termen. Dus zeg “Ik help mensen geld besparen als ze een huis willen kopen” in plaats van “Ik ben hypotheekadviseur”.

 

    • Ga uit van je gesprekspartner: Spreek hem aan op zijn persoon, interesses en problemen. Dit is natuurlijk lastig als je je gesprekspartner nog niet persoonlijk kent. Maar je voelt wel aan dat je pitch op een verjaardagsfeest anders is dan je pitch op een netwerkbijeenkomst.

 

    • pitch maakt nieuwsgierigMaak nieuwsgierig: Gebruik een zin om nieuwsgierig te maken en reactie uit te lokken. Als ik zeg “Ik vertel ondernemers hoe ze succesvol kunnen zijn zonder stress” krijg ik een andere reactie dan wanneer ik zeg “Ik ben ondernemerscoach”. Prikkel de nieuwsgierigheid met een tweede iets concretere zin.

 

    • Ben enthousiast: Dit klinkt als een open deur, en dat is het ook. Als jij niet enthousiast bent over jezelf, waarom zou de ander dat dan worden? Je enthousiasme laat zien hoeveel je gelooft in jezelf.

 

    • Varieer met je pitch: Niets is zo saai als telkens hetzelfde verhaal vertellen. Daar wordt je zelf niet blij en enthousiast van, en je gesprekspartner ook niet. Je werkdag is elke keer weer anders, dus als je vertelt wat je bent kan dat ook elke keer op een andere manier.

Heb je moeite met helder en concreet zeggen wie en wat je bent? Of juist helemaal niet?
Vind je een elevatorpitch ouderwets en overbodig? Laat het hieronder weten.

PS Je kunt ook mijn gratis eBook downloaden: 12 stappen voor een sterke Elevatorpitch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *