Samenwerking is kracht

 

samenwerkingDe eerste zaterdag in juli is de Internationale Dag van de Samenwerking. Een mooi moment om even stil te staan bij de mensen met wie jij als ondernemer samenwerkt.
Waarschijnlijk ben je net als ik zzp-er en heb je dus niemand in dienst. Dat geeft me aan de ene kant een heerlijk vrij gevoel omdat ik me niet verantwoordelijk hoef te voelen voor het inkomen van iemand anders dan mezelf. Aan de andere kant geeft het soms ook een wat eenzaam gevoel, het in je eentje draaiende houden van je bedrijf. Samenwerking met anderen kan dat gevoel voor een groot deel wegnemen. Maar ook zakelijk gezien zijn er veel redenen om samen te werken met (liefst verschillende) collega-ondernemers.

Samenwerking houdt je in contact

samenwerking en contactIk hou van mensen om me heen en ik hou (dus?) enorm van samenwerken. Maar naast dat samenwerken erg leuk is, mits je met de juiste personen samenwerkt natuurlijk, houdt het je ook in contact met andere experts in of buiten jouw vakgebied en hun ideeën. Het is zeg maar een soort marktonderzoek maar dan anders. Dat is natuurlijk niet het doel van de samenwerking, maar belangrijke ‘bijvangst’. 😉
En omdat samenwerking een beroep doet op andere kwaliteiten dan als je alles alleen doet, houdt het je ook in contact met je eigen creatieve en sociale persoonlijkheid.

Samenwerking leert je ongelooflijk veel

Toen ik in 2005 begon als zelfstandig ondernemer heb ik heel intensief samengewerkt met andere adviseurs en trainers. Mijn grootste ‘opdrachtgever’ in die tijd was een adviesbureau in Arnhem. Ik schrijf opdrachtgever tussen haakjes omdat het nooit echt voelde als werken voor een opdrachtgever. We werkten allemaal samen aan hetzelfde doel: klanten helpen om succesvol hun eigen bedrijf op te zetten. We overlegden vaak met elkaar, hadden soort van intervisie bijeenkomsten, konden bij elkaar terecht met specifieke vragen over onze klanten.
Ik heb in die eerste jaren ongelooflijk veel geleerd. Natuurlijk door mijn eigen ervaringen met honderden klanten, maar zeker ook door de samen-werken-sfeer die in dat adviesbureau hing. Ik heb nog steeds contact met collega’s uit die tijd.

Samenwerking maakt je werk gemakkelijker

De belangrijkste valkuil voor veel ondernemers is de neiging om alles zelf te willen doen. Je hebt geen personeel en in je samenwerking lichterenthousiasme heb je de neiging om (te) veel hooi op de vork te nemen.  Soms neem je een klus aan die buiten je ‘comfortzone’ valt. Daar is op zichzelf niets mis mee zolang je je realiseert dat een klus waarvan je de ins & outs nog niet kent, je altijd een hoop extra tijd en inspanning zal kosten.
Wat veel ondernemers vergeten: Je hoeft niet alles zelf te kunnen. Als je voldoende mensen in je netwerk hebt waarmee je ook ad hoc kunt samenwerken, kun je in dat soort gevallen gemakkelijk om hulp vragen. Iemand om hulp vragen is geen schande, het is juist een versterking van de onderlinge samenwerking.

Samenwerking versterkt jouw aanbod

Als ondernemer heb je natuurlijk je eigen diensten en producten. Die diensten en producten zijn in de regel niet uniek, ook al voel je dat wel graag zo. Jouw training of programma is uniek door jouw unieke aanpak. Jij als ondernemer maakt het bijzonder, opvallend en het kopen waard voor jouw doelgroep.
Als twee unieke en bijzondere ondernemers samen een product of programma ontwikkelen….. tjonge wat kan dat bijzonder worden! Voeg twee expertises en experts samen in één training, en je zult merken dat 1 plus 1 geen 2 maar 3 is. Hoe het precies werkt is moeilijk uit te leggen, maar dat het zo werkt mag je van me aannemen. Ik spreek uit ervaring wat dit betreft.

Samenwerking is heel gezellig

Samen werken is één ding, samen ontspannen is minstens zo belangrijk. Even iets drinken of naar de kroeg, om stoom af te samenwerking gezelligblazen of gewoon voor de gezelligheid. Het helpt je zakelijke problemen los te laten en even te laten voor wat ze zijn.  Natuurlijk kun je met iedereen de kroeg in duiken, maar in de kroeg met iemand waarmee je samenwerkt is toch nét even anders: gezellig en vaak ook heel effectief. Omdat je de onderlinge band versterkt. En omdat je tussendoor toch ook vaak (ongemerkt) over werk praat.
Je wilt niet weten hoeveel oplossingen voor een probleem ik heb gevonden in de kroeg, of hoeveel  plannen en ideeën er zijn opgeborreld bij een borrel 🙂 (even een flauw woordgrapje).

Samenwerking is om bij stil te staan

En dan niet alleen op de Internationale Dag van de Samenwerking. Ik sta geregeld stil en denk aan degenen met wie ik heb samengewerkt of nog steeds samenwerk. Ik denk na over nieuwe mogelijkheden, het benaderen van nieuwe mensen, het opzetten van nieuwe samenwerking.
Samenwerking zit in een klein hoekje, kan heel klein beginnen, maar kan tegelijkertijd een enorme positieve impact hebben op jou als ondernemer en op jouw bedrijf. Maak er vooral gebruik van!

Werk jij ook regelmatig samen met iemand? En hoe bevalt dat?
Laat het hieronder weten als je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *