Het stemmetje in je hoofd

stemmetje in je hoofdKen je dat?
Dat je iets wilt doen en dat het stemmetje in je hoofd zegt dat je het beter niet kunt doen? Omdat je het niet kan, of omdat niemand op jou en jouw product zit te wachten. Ben je net lekker bezig met het schrijven van een salespagina voor je nieuwste product of dienst, zit dat piepstemmetje je de hele tijd in de weg.


Ben ik niet te verkoperig?

Klopt het wel wat ik zeg?
Overdrijf ik nu niet te veel?
Kan ik inderdaad bieden wat ik beweer?
En zo lekker verder.

Het stemmetje in je hoofd kan je grootste blokkade zijn op weg naar iets nieuws.

Ik heb zelf een behoorlijke creatieve crisis achter de rug en ben het stemmetje in mijn eigen hoofd veelvuldig tegen gekomen. Ongeveer een jaar geleden besloot ik dat ik het anders wilde aanpakken met mijn bedrijf. Ik wilde het anders, ik wilde iets nieuws.
Ik begon er super enthousiast aan, maar op een gegeven moment ging het gewoon niet meer. Het bedenken van nieuwe dingen en een nieuwe aanpak. Het mezelf zichtbaar maken onder een nieuwe naam, het naar buiten treden om nieuwe klanten te krijgen. Een hoop ideeën, die ik niet verder uitwerkte. Het ging even niet.

En het stemmetje in mijn hoofd maakte natuurlijk van de gelegenheid gebruik om mij mijn gebrek aan resultaten onder de neus te wrijven.
Zou je niet beter stoppen met je bedrijf?

ideeënIk schreef geen blogs meer en ik verstuurde geen eZines naar de mensen die op mijn lijst staan ingeschreven.
Je hebt nu wel een mooie emaillijst opgebouwd, maar je doet er niks meer mee.
Ach, die mensen zijn je al lang vergeten.

Ik was intussen wel aan het werk en pakte van alles aan, maar ik bleef in rondjes werken.
Heb je nu nog steeds het nieuwe eBook niet af?
Zo wordt het natuurlijk nooit wat!

Kortom: Ik kwam niet vooruit!

De creatieve crisis is grotendeels voorbij en wat mij erg heeft geholpen waren de inspirerende uitspraken van Nicole Honneff. Ik vond het in eerste instantie een gelukkig toeval dat ik deze tegen kwam, maar aangezien ik niet geloof in toeval pakte ik ze op als een signaal. Een signaal dat ik aan de slag moest.
Dat ik het stemmetje in mijn hoofd moest veranderen van blokkade naar inspirator.

Ik gebruikte haar inspirerende uitspraken en vertaalde ze naar mijn dagelijkse ondernemerswerkelijkheid. Ik geef je graag enkele voorbeelden, omdat ik denk dat ze ook jou als ondernemer kunnen inspireren.


“Mijn cynicus zegt tegen mijn realist dat die een dromer is”

realiteitIn de psychologie werkt men soms met voice dialogue, waarbij de verschillende karakters van de cliënt als het ware in gesprek gaan met elkaar. Hiermee kan snel helder worden waar de innerlijke blokkades liggen en waarom.
In mijn geval heeft de cynicus een tijd de overhand gehad maar gelukkig heeft de dromer het roer nu weer overgenomen.
Herken je iets van het gevecht dat zich in je hoofd kan afspelen?

 

“Teveel hindernissen op je pad? Vraag je af of je de juiste weg hebt gekozen”

blokkadeEr kwamen een tijd lang enorm veel ideeën in me op, maar bij het uitwerken ervan naar concrete acties liep ik keer op keer tegen een muur. Soms een muur van anderen, maar vaker een muur die ik zelf had opgetrokken.
Op een gegeven moment realiseerde ik me dat al die obstakels die ik tegen kwam, een signaal waren dat ik op de verkeerde weg was. Ik besloot weer te luisteren naar mijn hart, mijn innerlijke drijfveer. En vond mijn nieuwe weg.

 

“Maak van de beren op je weg kippen, die zijn gemakkelijker weg te jagen!”

kippenJe kunt van een mug een olifant maken, maar het is prettiger en meer werkbaar om van een beer een kip te maken. Dit lijkt flauwe humor maar het is een waarheid als een koe.

Je kunt het in de ondernemerspraktijk op verschillende manieren vertalen. Ik heb simpelweg het grootste probleem of obstakel waar ik tegen aan liep op weg naar mijn doel, opgedeeld in kleinere deelproblemen. En die deelproblemen nog een keer gedeeld en kleiner gemaakt. Het wegwerken van die kleine deelproblemen blijkt dan een stuk gemakkelijker. En ook met kleine stappen kom je waar je wilt zijn.

 

“Bang voor nieuwe situaties? Bedenk dat die situaties jou net zo spannend vinden”

spanningDit is mooie inspiratie voor startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die, net als ik het afgelopen jaar, een complete verandering met hun bedrijf doormaken. Dan lijkt alles nieuw, eng, spannend en misschien wel onmogelijk.

Totdat je gewoon in die nieuwe situatie stapt. Blijkt het allemaal best mee te vallen.

 

 

“Als je jouw lat te hoog legt bedenk dan: je kunt er altijd nog onderdoor kruipen”

hoge latEen mooie uitspraak voor de perfectionisten onder ons. Het hoeft namelijk niet allemaal perfect te zijn, je website of je landingspagina. Of het blog dat je graag wilt publiceren maar waaraan je dagen lang blijft sleutelen. Of de video die je telkens opnieuw opneemt omdat je haar niet goed zit, je een woord verhaspelt, of je even stil valt voor de camera.

Als je de lat altijd te hoog legt, kruip er eens onderdoor.

Het lucht op.

 

 “Je hoeft niet alles te kunnen. Ontdek wat je zou willen en laat je hart je gids zijn”

businessEen valkuil voor heel veel zelfstandige professionals. Omdat je geen personeel hebt, ben je geneigd om alles zelf te doen.
Iets wat je niet (goed) kunt noem je gewoon een mooie uitdaging die je als doorzetter aan gaat. Je voelt misschien wel dat je de website beter door een professional kunt laten maken, maar ja…. dat kost wel geld.

Bedenk eens: Wat zou je eigenlijk het liefst willen doen met je tijd?

 

“Vrijheid is te mogen zijn wie je bent en fouten te mogen maken op de ontdekkingstocht naar jezelf”

ontdekkingstochtOndernemen is een ontdekkingstocht. Ook als je net als ik al meer dan tien jaar ondernemer bent. Het staat niet voor niets als kop op mijn website.

Dat ik nog steeds zoekend en ontdekkend ben, zou ik kunnen zien als zwakte, maar ik zie het toch echt als een drijfveer. Het zoeken, het maken van fouten, het vallen en het opstaan, het is voor mij de vrijheid die ik wens als zelfstandige professional en als ondernemer.

Dat gevoel van vrijheid dat ik nooit kwijt wil raken.

 

Heb jij ook vaak last van het stemmetje in je hoofd?

Laat het weten in een reactie hieronder.

6 gedachten over “Het stemmetje in je hoofd

 1. Maritza Beantwoorden

  Ik ben net begonnen met vernieuwen van mijn website en mijn manier van aanbieden van cursussen. En er is niet 1 maar verschillende kleine stemmetjes bezig in mijn hoofd. Wat ik zeker heb meegenomen van de adviezen: als zzper hoef je niet alles alleen te doen en dat het oke is om gewoon onder de lat door te kruipen. Wat een fijn gevoel!

  • gesuino Bericht auteurBeantwoorden

   Het klinkt simpel en het is echt zo. Succes met de vernieuwing van je website

 2. Inge van der Woude-Smidt Beantwoorden

  Mooie, persoonlijke blog Gesuino. Ik snap het helemaal. (Heb er nu gelukkig geen last van, maar het is geen onbekend stemmetje 😉 )
  En het e-boek van Nicole heb ik gedownload; ik ben zelf ook helemaal gek op zulke quotes. Zelf ben ik ook (al een hele poos 😉 ) met een e-boek bezig met quotes, en ik plaats elke week quotes op mijn facebookpagina (www.facebook.com/wilcoaching).
  Ik wens je veel succes en zelfvertrouwen op je verdere ondernemerspad.

  • gesuino Bericht auteurBeantwoorden

   Hallo Inge, dankjewel!
   Weet je wat grappig is? Ik zag dat je nieuwste blogartikel gaat over ‘Grenzen en grenzen stellen’, terwijl ik vandaag een blogartikel in de planning heb over ‘Grenzen en grenzen overschrijden’. Komend najaar organiseer ik hierover een (hopelijk mooie) dag.
   Toeval? 😉

 3. Jobien Beantwoorden

  Heel leuk artikel Gesuino! Herkenbaar voor mezelf en voor mijn ondernemersklanten. Die lat en er eens onderdoor kruipen. Dat klinkt zinnig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *