Ondernemen zonder grenzen

ondernemen zonder grenzenHoeveel grenzen heb jij dit jaar al overschreden?

Ben je al op vakantie geweest of ga je nog?
Misschien blijf je wel in eigen land?
Zelf ben ik tot nu toe al over enkele landsgrenzen gegaan:  Een weekendje Bratislava (januari), twee weken Nederland (maart), drie weken Brazilië (april) en opnieuw twee weken Nederland (juli). Als ik het zo opschrijf lijkt het heel veel, en toch heb ik niet het gevoel dat ik de eerste helft van 2016 veel heb gereisd. Wat ik wel heb gemerkt is dat ik elke keer, na elke reis, super geïnspireerd thuis kwam.

Nu vind ik reizend over grenzen gaan erg leuk, maar wat ik eigenlijk nog interessanter vind is over ‘innerlijke’ grenzen stappen. Het overschrijden van de grenzen die je als persoon en ondernemer ervaart.

Je weet natuurlijk heel goed wat ik bedoel met ‘het stellen van grenzen’

Je doet dat soms heel beredeneerd, soms op gevoel. Voor veel mensen, en dus ook ondernemers, is het stellen van die grenzen niet altijd even gemakkelijk. Omdat het vaak moeilijk is om toe te geven dat iets niet mogelijk is, dat je iets niet kunt. Of omdat het betekent dat een ander iets niet kan of mag doen. Hoe en waar leg je bijvoorbeeld de grens met je (gratis) hulp aan vrienden en bekenden? Hulp waarvoor ze een beroep doen op jouw expertise, waar jij je geld mee verdient.

Het stellen van grenzen geeft heel veel duidelijkheid 

In de eerste plaats duidelijkheid voor jezelf, maar als het goed is (en je het goed en duidelijk doet!) ook voor de ander. Daarnaast geeft het stellen van grenzen ook enorme rust. Jij weet, net als de ander, waar je aan toe bent. Wat je wel wilt of kunt, en wat niet.
grenzen en rustAls je jouw grenzen kent en accepteert, hoef je er verder niet meer over na te denken. Rust, en minder stress. Dat past helemaal bij mijn missie als coach en trainer, en toch….

Als ondernemer loop je ook regelmatig tegen grenzen aan die je niet zelf hebt gesteld. Dat kan een financiële grens zijn, of een fysieke grens. Of je hebt bijvoorbeeld last van het begrensde aantal uren in een dag.
Als ik dit soort grenzen tegen kom, bij mezelf of een ander, dan is mijn advies altijd: Accepteren! Accepteer wat je niet kunt veranderen en je ervaart plotseling een stuk minder stress. Heerlijk helder en simpel.

Maar er is een enorme valkuil

Het kan zomaar zijn dat je de grens waar je tegenaan loopt wél zelf hebt gesteld, misschien al een hele tijd geleden. Dit is vaak een op het eerste gezicht onzichtbare en minder grijpbare grens. Onzichtbaar, maar erg aanwezig. Het zijn grenzen waar je niet overheen kunt gaan, omdat het (onbewust) niet mag van jezelf.

De grote valkuil is dat je dit soort grenzen accepteert als ‘niet te veranderen’. Terwijl je ze wel degelijk kunt veranderen, je hebt ze immers ooit ook zelf gesteld.
En het is ook een gevaarlijke valkuil. Omdat deze grenzen je enorm kunnen belemmeren in je groei. Als ondernemer en als mens.

grenzen in jezelf

Zo had ik zelf lange tijd een soort haat/liefde verhouding met het Internet

Aan de ene kant vond ik het geweldig hoe onze communicatie door het Internet was veranderd, aan de andere kant vond ik het een erg onpersoonlijke manier van communiceren. Met mijn kritische houding bewaakte ik heel duidelijk mijn grenzen op dit gebied.

Email vond ik vrijwel meteen erg handig, hoewel ik in het begin soms dagen vergat om te checken of ik een nieuwe mail had. Kun je je dat nu nog voorstellen?
De opkomst en groei van de sociale media heb ik jaren lang links laten liggen. Ik vond het grote onzin. Ik begreep er ook helemaal niets van dat mensen ‘alles’ ‘definitief’ en ‘onbegrensd’ in de openbaarheid gooiden. Het was tijdverspilling en als ondernemer had ik er niks aan.

over je grenzen springenTot het moment dat mij iets duidelijk werd

Je kunt als ondernemer juist heel slim gebruik maken van de sociale media. Dat wilde ik ook, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik liep tegen een voor mij onmogelijke grens aan, die ik zelf lang geleden had gecreëerd. Al die tijd had ik geroepen dat ik het niet snapte, niet kon en niet wilde. En dat werkte nu tegen me, omdat ik inmiddels zelf ook was gaan geloven dat ik het inderdaad niet kon.
Ik zocht mijn grens op, ging verder dan ik gevoelsmatig wilde. Omdat ik wist dat ik kon groeien als ik over deze grens zou gaan. Het heeft daarna nog een tijd geduurd voordat ik te pakken hoe ik de sociale media kan inzetten op een manier die bij mij past. En ik ben er door gegroeid. Door de grens op te zoeken en er over heen te gaan.

Een ander voorbeeld.
In de eerste jaren als zelfstandig ondernemer noemde ik mezelf ondernemersadviseur. Dat was duidelijk voor klanten: Ik gaf zakelijk advies over ondernemen. Ik wilde vooral niet te diep ingaan op persoonlijke kwesties en problemen van mijn klanten. Ik was geen psycholoog.

grenzen en groeienMaar ondernemers zijn mensen, met hun eigen vreugden en problemen

En die kunnen nogal eens in de weg staan bij het ondernemen. Het heeft me een hele tijd gekost om deze duidelijke grens van zakelijk adviseur, die ik mezelf had opgelegd, te overschrijden. Ik dacht echt dat die twee dingen, privé en werk, beter gescheiden kunnen blijven. En ik dacht ook dat ik al die persoonlijke kwesties niet aan zou kunnen. Deze grens opzoeken en overschrijden was een hele stap voor mij, maar door het wél te doen heb ik een hoop nieuwe dingen van mezelf ontdekt. Ik bleek veel sterker te zijn in het prikkelen van persoonlijke drijfveren dan ik dacht, waardoor mijn klanten sneller konden groeien dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen tot de coach en trainer die ik nu ben.

Grenzen stellen is heel goed, maar grenzen overschrijden is soms nog beter

Als je tegen een grens aanloopt is het altijd goed om te onderzoeken of het inderdaad een echte grens is, een grens waar je niets aan kunt doen. En als je dat niet hard kunt maken, kom je in actie.

Als de grens die jou belemmert in je groei als ondernemer een grens is die je zelf hebt gebouwd, zoek je hem juist op. Je zoekt hem op en zoekt naar een manier om er overheen te stappen.
Alleen door grenzen te overschrijden, door verder te gaan dan voorheen, kun je nieuwe dingen ontdekken. Nieuwe kansen, nieuwe klanten, nieuwe kwaliteiten in jezelf…. Er valt nog zoveel te ontdekken. Ondernemen is en blijft één grote ontdekkingsreis.

Loop jij ook wel eens tegen grenzen aan en hoe ga je er dan mee om?
Deel het hieronder (een mailtje sturen mag ook).

4 gedachten over “Ondernemen zonder grenzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *