Tijd heb je niet, tijd maak je

 

tijdHet is soms zo verleidelijk: nog even in de avonduren je administratie doen, facturen sturen of je voorbereiden op dat belangrijke klantgesprek morgenvroeg. Natuurlijk is er niets mis met werken op een tijdstip dat jou het beste uitkomt, ik ben zelf ook een avondmens. Maar als het werken in de avond bovenop een volle werkdag komt is het oppassen. Tenminste als je het regelmatig moet doen. Stress ligt op de loer.
Heb je regelmatig het gevoel dat je te weinig tijd hebt in een dag of een week?
Nieuwsflits: Tijd maak je zelf!

Hoe? Hier maar liefst vier tips, die nauw met elkaar samenhangen en je helpen stressvrij te ondernemen:

 • Plan je tijd (en hou je aan je planning!)
  Gestructureerd werken levert je tijdwinst op. Elke keer dat je wordt afgeleid kost je extra tijd om de draad weer op te pakken. Ik hou zelf enorm van ‘de zoete inval’, onverwacht bezoek of spontane afspraken met vrienden. Maar als je aan het werk bent is het helemaal niet relaxt.
 • Werk zaken en taken één voor één af.
  Als je met iets begint, blijf er aan werken tot het af is. De wetenschap dat je stap voor stap zaken afrond geeft een opgeruimd en relaxt gevoel. Bovendien geldt ook hier dat het (telkens) opnieuw oppakken van het werk leidt tot tijdverlies.
 • Doe wat je doet met aandacht
  Een aantal dingen tegelijkertijd doen lijkt misschien efficiënt, het is het niet. Het is in ieder geval niet bevorderlijk voor je innerlijke rust. Als je alle aandacht geeft aan waar je mee bezig bent op dat moment merk je dat het gevoel van tijdstress er niet meer is.
 • Vertrouw op je intuïtie
  Niet alles wat je wilt of moet doen is noodzakelijk. Je hebt ongetwijfeld net als ik vaak het gevoel dat waar je mee bezig bent niet echt belangrijk is. Of dat de vergadering waar je naar toe gaat/moet voelt als tijdverspilling. Zegt je intuïtie dat je iets eigenlijk beter niet kunt doen? Doe het dan ook niet!

Denk je na het lezen van deze tips ‘Gesuino heeft gemakkelijk praten’? Of werk je al volgens deze tips? Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *