Verandering is groei

Ken je dat gevoel?
Dat unheimische gevoel, waarvan je niet weet waar het vandaan komt.
Er hangt verandering in de lucht. Je kan het nog niet grijpen en begrijpen, maar je voelt het.
Je vraagt er niet om, maar het komt er aan, het is er gewoon.
De verandering is zodanig aanwezig dat het je hele dagritme en werkschema in de war schopt.
Je weet niet goed waar het allemaal toe leidt en hebt regelmatig het gevoel dat je geen controle meer hebt over de gebeurtenissen.
Je bent niet de regisseur, maar een acteur die van de ene onverwachte situatie in de andere rolt.
En dat is een vervelend gevoel, zeker als je een resultaatgerichte ondernemer bent zoals ik.

Veranderingen, uit je ritme, iets heel anders doen dan wat je gewend bent om te doen.
Je kunt er helemaal gestrest door raken….

Ik heb een dergelijke periode achter de rug. Ik kon zakelijk gezien niet meer doen wat ik altijd heb gedaan, en mijn diverse verhuizingen in het buitenland haalden me telkens opnieuw uit mijn comfortzone. Was ik net weer een beetje gewend aan het nieuwe land, vertrokken we naar een ander.*
Het is niet altijd gemakkelijk om de draad vast te houden (of weer op te pakken) in een periode vol veranderingen. Als ondernemer is het zaak om je dit te realiseren en vooral ook te ontdekken hoe je er mee kunt omgaan.

Verandering kan belemmerend werken, grenzen stellen aan je groei als ondernemer. Maar je kunt het ook omdraaien. Wat is verandering eigenlijk, en wat kan het in positieve zin met je doen?
Als je er op die manier naar kijkt kun je het unheimische gevoel keren, althans zo werkt het bij mij.

Verandering als motivator
Verandering brengt je uit je normale doen en laten, haalt je uit je comfortzone. Je gaat of moet dingen doen die je een tijd geleden niet zou bedenken. Nieuwe en spannende dingen. Is natuurlijk soms ook wat eng, maar als het je lukt, haal je uit de successen een enorme motivatie om verder te gaan.

Verandering brengt je in beweging
Juist omdat er veel onzeker is, omdat de afloop onzeker is, moet je in beweging komen. Je moet ontdekken welke nieuwe wegen zich hebben geopend en onderzoeken waar ze naar toe (kunnen) leiden. Opnieuw ontdekken wat je wel en wat je niet bevalt. Heerlijk deze positieve beweging in jezelf te bemerken en er vooral ook naar te handelen. Klinkt dat als een open deur?

Verandering geeft je gevoel van vrijheid
Omdat een aantal zaken niet (meer) vast staan heb je het gevoel dat je alle kanten op kunt. Dat kan je onzeker maken, maar tegelijkertijd heb je een hoop te kiezen: Wat een gevoel van vrijheid!
Nieuwe mogelijkheden, nieuwe keuzes om te maken, nieuwe stappen om te zetten en nieuwe groeikansen.

Verandering is per definitie niet vertrouwd, en voelt in eerste instantie dan ook niet zo lekker. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd om er anders naar te kijken. In het begin voelde het vooral als een beperking van mijn mogelijkheden. Ik liep voelbaar vast, tegen een onzichtbare grens, en kon geen echte stappen zetten. Ik kon niet verder groeien.
Ik probeerde de verandering te vermijden, ontkennen, negeren omdat ik dacht anders niet verder te kunnen. Tot ik me realiseerde dat ik er heel anders mee kon omgaan. Ik onderzocht van welke veranderingen ik last had. Ik zocht de belemmerende grenzen juist op en ging er mee ‘dealen’. Omdat ik besefte dat verandering juist groei kan betekenen.

Klinkt dit als muziek in je oren of vind je het maar flauwekul?
Heb je wel eens in een periode van voortdurende veranderingen gezeten?
Zo’n periode waarvan je voelt dat alles aan het schuiven is en je niet precies weet waar en wanneer het schuiven ophoudt? En liep je daardoor vast of ging je de uitdaging aan?

* Ik verhuisde eerst voor bijna een jaar naar België, vervolgens woonde ik iets meer dan een jaar in Oostenrijk en sinds november 2016 woon ik in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *